De kracht van de harp
Van harp tot hart


Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

  

Voor mensen met lichamelijke klachten kan de harp helpen om beter te ontspannen en daardoor spasmen of pijn te verminderen, het is goed voor de motoriek en om de hersenen te trainen.

Mensen met een verstandelijke beperking beginnen vaak al spontaan op de harp te spelen, en het is mooi om te zien hoe verschillend ieder individu op de harp speelt. De ene persoon zachtjes en voorzichtig, de ander met veel kracht en volume. Soms vooral de hogere tonen, of men vind alle klanken mooi...

Bij mensen met autisme zie je vaker herhaling van hetzelfde stukje, wat meer repeterende handelingen. Ieder speelt zijn eigen stuk, zijn eigen verhaal, want ieder mens is uniek. Daarnaast kan de harp voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag heel rustgevend werken.

Ook van het personeel hoor ik vaker terug dat het voor hen ook rustgevend werkt. Ik vraag de begeleiding ook altijd of ze zelf ook op de harp willen spelen, zodat ze zelf kunnen ervaren wat het bij hun cliënten/bewoners teweeg kan brengen.
Ik heb 17 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gewerkt, en deze ervaring is een mooie aanvulling bij de harpsessies.

 
 
 
E-mailen
Bellen