De kracht van de harp
Van harp tot hart


Ouderen en mensen met dementie

Met de harp kom ik regelmatig op locaties in de ouderenzorg. Zowel bij mensen met lichamelijke als psychosociale klachten.
In het begin moeten mensen soms even over een drempel, “ik kan toch niet op een harp spelen”, hoor ik dan vaak. Maar als men dit na wat aanmoediging dan toch wil proberen, is het prachtig om te zien wat dit met de mensen doet. Binnen enkele ogenblikken zie je mensen veranderen, er komt een glimlach op hun gezicht, de ogen beginnen te stralen en het zelfvertrouwen groeit. Mensen zijn vaak zichtbaar verwonderd.

Een aantal reacties van de begeleiding op een harpsessie bij mensen met dementie Ik zag rust, tevredenheid, geluk, ontroering, verwondering. Ontspanning, open houding, soort trance. Mimieksveranderingen, uit hun schulp kruipen, glimlach bij het zien van de foto's. Geïnteresseerd en aanwezig i.p.v. passiviteit, roep - of dwaalgedrag. Vergroten van gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, trots. Over een drempel, de harp is een laagdrempelig instrument, wat snel mooi klinkt. Verbetering van motoriek, genot voor alle zintuigen. Fysieke therapie, proberen om beide armen te gebruiken, wat moeilijk is door haar beperking, maar ze probeerde het wel. Ontspannen gezichtsuitdrukking, dankbaarheid voor deze ervaring...Ook werkt de harp na afloop vaak nog een tijdje door.

Ik vraag soms aan de begeleiding of ze ook eens op de harp willen spelen, zodat ze zelf kunnen ervaren wat het bij hun cliënten/bewoners teweeg kan brengen. Voor velen werkt de harp erg rustgevend.

Ik heb voorheen in de ouderenzorg gewerkt, zowel op een somatische als een pg-afdeling. Eerst in de verpleging, daarna nog een aantal jaren als activiteitenbegeleidster. Deze ervaring is een mooie aanvulling bij de harpsessies.

 
 
 
E-mailen
Bellen